Inrikes.

2018-01-11 15:20

Europeisk public service stöttar danska kollegor

I Danmark angrips nu Danmarks Radio från högerhåll. Det har fått tio europeiska public service-bolag att gå ihop i ett upprop för sina danska kollegor.

Både SR och SVT deltar och säger att danska förslaget hotar den oberoende journalistiken i landet.

Med ”ökande polarisering och större alienering mellan olika grupper i samhället” kan ”vikten av en välfungerande public service knappast uttryckas för tydligt”.

Så skriver representanter för tio europeiska public service-bolag, bland dem brittiska BBC, tyska WDR och svenska SVT, i ett upprop till stöd för danska kollegan Danmarks Radio (DR) som hotas av en upp till 25-procentig nedskärning av sin budget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vill skapa ett danskt Netflix

Det är nationalistiska Dansk folkeparti (DF) som vill att budgeten skärs ned med 25 procent, motsvarande drygt 600 miljoner kronor. Motiveringen är att genom att sprida ut pengarna på fler aktörer kan en starkare public service-pool uppnås. Bland annat ska pengar i stället gå till en dansk variant av Netflix kallad Danflix.

Dessutom vill DF helt avskaffa DR:s möjlighet att själva kräva pengar från danskarna via licensen.

Bland andra SVT:s Hanna Stjärne och SR:s Cilla Benkö skriver att det är uppenbart att nedskärningarna skulle få stora konsekvenser för DR:s möjligheter att verka som ett public service-bolag. De påpekar att public service som en oberoende medieaktör spelar särskilt stor roll i en tid när den fria journalistiken är under allt hårdare press.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Venstre

l Venstre är Danmarks äldsta parti och sitter i regeringsställning med Konservative Folkeparti och Liberal Alliance under ledning av Lars Løkke Rasmussen.