Inrikes.

2018-01-11 12:15
Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly har lämnat partiet.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly har lämnat partiet. 

”Ohly har själv försatt sig i den här situationen”

Vad göra när man känner sig orättvist behandlad? Lars Ohlys svar på frågan blev att lämna sitt parti. Ett beslut som möter både ris och ros i de egna leden.

”(Ohlys) hyckleri och självupptagenhet når nya höjder.” ”Det är han själv som försatt sig i den här situationen.” ”Lätt att förstå Ohlys frustration.” ”Total brist på ledarskap.” ”Tråkigt att han lämnar.”

Åsikterna på sociala medier och tidningars ledarsidor om Lars Ohlys beslut att i protest mot orättvis behandling lämna partiet han en gång var ordförande för spänner mellan hån och fullständigt stöd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Inga dumskallar”

Lars Ohly har av en partikamrat anklagats för sexuella trakasserier vid minst ett tillfälle, en fest där den före detta partiledaren enligt egen utsago ”varit alltför närgången och efterhängsen mot en kvinna”. Det har fått partiets verkställande utskott att porta Lars Ohly från partiets arrangemang den närmaste framtiden – och har fått den utpekade själv att rasa.

”Jag känner personerna i Vänsterpartiets ledning och det är inga dumskallar. De förstår naturligtvis att konsekvensen av deras beslut är att jag lämnar partiet”, skriver han själv i en debattartikel på SVT.

”Fegt av partiledningen”

En av dem som ställt sig på Lars Ohlys sida, åtminstone i fråga om synen på partiledningens agerande, är Tanja Linderborg, före detta riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Blir man anklagad måste man få försvara sig, annars fungerar rättssamhället inte, säger hon i P1-morgon angående Lars Ohlys egen kritik mot V.

En sak som han har ifrågasatt är att ingen har talat med honom innan beslutet togs att porta honom från officiella arrangemang.

– Klart som sjutton att Lasse Ohly gjort fel, men det är ledarskapet jag vill prata om. Det är karaktärslöst och fegt av dem. Om han brutit mot partiets stadgar får de väl utesluta honom, säger hon.

Trygghet främst

Att Lars Ohly skulle blivit orättvist behandlad är inget Rossana Dinamarca, medlem i partiets verkställande utskott, håller med om.

– Det är han själv som försatt sig i den här situationen. Jag kan inte se att vi gjort något fel mot honom. Det här handlar om en annan medlem, att hon ska känna sig trygg och inte behöva avstå från våra arrangemang och då tycker vi att det är rimligt att det är han som håller sig borta, säger hon.

Niels Stöber från tankesmedjan Katalys och själv vänsterpartist beklagar Lars Ohlys avhopp men försvarar samtidigt partiledningens analys.

– Han borde ha respekterat partiledningen och tagit ett steg tillbaka. Jag tycker det är viktigt att partiet i ett sådant här läge säkerställer en trygg och säker miljö för alla medlemmar, säger han.

– Jag håller inte heller med om hans skäl för att lämna. Det är inte som att det gått flera år och han inte fått en chans att komma tillbaka. Lite ödmjukhet från hans sida hade varit på sin plats.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kräver att Ohly lämnar ordförandeposten

I oktober 2017 anklagades Lars Ohly av en partikamrat för sexuella trakasserier. Hon säger att han under en fest ska ha tafsat på henne och försökt få tag på henne senare under kvällen.

Lars Ohly själv har erkänt att han betett sig olämpligt mot kvinnan men förnekar brott.

Fyra styrelseledamöter i organisationen Funktionsrätt Sverige har i dagarna beslutat att lämna sina uppdrag i protest mot att Lars Ohly, efter att ha pekats ut i metoo-kampanjen, vägrar avgå från sin post som ordförande i samma organisation.

Relaterade artiklar